lördag 24 maj 2014

Gudruns tes 3.0

Natten har nu gått över från lördag till söndag och det är valdag. Här följer den tredje och avslutande delen av Gudrun Schymans homeparty. Precis som de två föregående blogginläggen har jag tagit stöd av en av Gudruns tidigare föreläsningar.

Den första rutan visar hur makt och pengar påverkar och skapar konflikt och motsättning mellan olika klasser. Den andra rutan visar hur konflikt och motsättning påverkar relationen mellan människor i majoritets- respektive minoritetsgrupperingar. På samma sätt kan vi slutligen i den tredje rutan visa hur strukturella motsättningar uppstår mellan kvinnor och män.

Det här handlar inte om åsikter och tyckande utan bygger på kunskap och fakta. Till sin hjälp har Gudrun skriften På tal om kvinnor och män som innehåller statistik om jämställdhet. I skriften kan en läsa att det övergripande jämställdhetspolitiska målet är att vi ska ha lika mycket makt att forma samhället och våra egna liv oavsett om vi är man eller kvinna. Det finns fyra undermål:1. Representation, samma möjlighet att sitta i samhällets institutioner
2. Ekonomisk rättvisa, hela livet
3. Reproduktion, dela lika på föräldraansvaret och det obetalda arbetet i hemmet
4. Stoppa mäns våld mot kvinnor

Några siffror är skillnaden mellan kvinnors och mäns löner är 4 400 kr i månaden (räknat i heltid) och eftersom kvinnor oftare jobbar deltid är skillnaden i verkligheten större. Av föräldraförsäkringen tar kvinnor ut 76 och män 24 procent. Utifrån statistiken kan vi konstatera att målen inte är uppfyllda. Sverige är därmed inte ett jämställt land.

Det löser vi (de som har råd) genom att kalla in RUT. RUT är ofta en kvinna från ett låglöneland som ska lösa livspusslet åt oss. De ojämlika strukturerna består.

Regeringens utgångspunkt är att kvinnor inte är medvetna om konsekvenserna av att välja ett låglönejobb. Det handlar enligt regeringen alltså om att informera och på så sätt kommer skillnaden i löner att försvinna.

Enligt F! handlar det om de strukturella problem som jag beskrivit i dessa tre blogginlägg. Som syns i bilderna återfinns både maktstrukturer och motsättningar mellan majoriteter och minoriteter hos bägge könen. Samtidigt består de olika klasserna och olika majoritets- och minoritetsgrupper av både män och kvinnor, där kvinnor i respektive grupp ofta har sämst förutsättningar.

Om en grupp har mer makt är det är det alltid på bekostnad av en annan grupp.

Därför kommer jag att rösta på F! i dagens EU-val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar